Apunts AJELC (1995 - 2010) [breus notes i records a Joves Escriptors]

       
         APUNTS AJELC (1995 - 2010)
   [breus notes i records a Joves Escriptors]
La meva breu experiència literària no s'entendria sense el meu pas per aquesta Associació i per això pel recull d'experiències literàries dels últims 20 anys recollits a l'Illa del fum n'he volgut escriure quatre notes... 
[Tot plegat és a mode esquemàtic i testimonial d'una època. Evidentment si n'expliqués totes les històries i anècdotes reals donaria per més d'una novel·la. I evidentment caldria adjuntar-hi molta més informació, fotos i cròniques d'aquells temps]

*AJELC: ASSOCIACIÓ DE JOVES ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA 
Sota aquest acrònim s'amaga una petita entitat amb més de 30 anys i que ha viscut des de la seva fundació (inicis anys 80) múltiples etapes, cicles, canvis i alts i baixos. Durant més de 30 anys han passat per aquesta entitat moltes persones. Per algunes només va ser un passatemps, per altres un punt bàsic de formació i primers contactes amb el món literari i fins i tot n'hi hagut algún que ha conseguit fer-se un nom i un camí.

1.Com i quan vaig conéixer l'AJELC (1995 - 1997)
No sé quan ni com ni de quina manera va caure a les meves mans per primer cop un díptic d'alguna activitat. Tampoc recordo bé quan vaig començar a rebre per correu informació de les activitats que l'Associació feia en aquells moments. Però sí que recordo que vaig rebre informació molt detallada d'un congrés a Santa Coloma de Gramenet l'any 95. Confesso que tenia certa recança de contactar amb l'entitat per por de trobar-me ung  grup de persones molt professionalitzades. Després d'un any i mig o dos anys de rebre informació, algún butlletí...vaig decidir inscriure'm una temporada com a soci. (I de fet en vaig estar unes quantes més!)

2.Primers anys (1997 - 2000)

Era un dia fred de finals de gener del 97 amb un company del primer curs d'Aula de Lletres vàrem decidir travessar la porta solemne de l'Ateneu Barcelonès i vàrem decidir arribar al misteriós últim pis. Després de travessar un passadís fosc hi havia una habitació al costat d'un menjador amb una llar de foc, aquella habitació plena d'àlbums de fotografies, llibres, fanzines, pòsters i un cert desordre que li donava un aire bohemi ens va captivar des del primer moment i ens va atendre una altre persona amb aspecte més bohemi encara: l'Emili Gil, el mític secretari tècnic de la dècada dels 90 a l'Associació, motor i ànima de tota una època. L'AJELC sempre ha sigut un reguitzell d'etapes i persones. Aquell any va coincidir amb un final d'etapa d'una sèrie de persones que havien viscut episodis ben rocanbolescos.(que ara i aquí no explicaré!)
Per alguna estranya raó algunes persones que han passat per aquesta entitat pel fet de sentir-se coordinadors i gestors de certes històries s'han cregut el melic del món i alguns "egos" varen acabar xocant.
Suposo que el grup de persones que vàrem entrar llavors érem un grup heterogeni però en general benavingut que va portar aire fresc i va lluitar per fugir de polèmiques estúpides i va lluitar per que l'AJELC  davant d'organismes concrets com l'Institució de les Lletres Catalanes, l'Associació d'Escriptors, la Secretaria de Joventut, l'Ajuntament de Barcelona i un llarg etcètera fos vista com una entitat potser minoritària però seriosa i amb gent amb ganes de mostrar a través de recitals, llibres i revistes el seu autèntic treball.

Una entitat com l'AJELC ha viscut amb més de 30 anys múltiples etapes i l'etapa que a mi em va tocar viure és la de persones que volíem que l'Associació fos de nou un altaveu real per molts joves narradors o poetes i fugir de l'esteròtip, a vegades cert, a vegades fals que durant molts anys havia tingut d'entitat provocadora, transgressora, bohèmia i poca cosa més...

Els anys que l'AJELC havia generat més d'una llegenda urbana havien passat a la història i tot i que de cara a la galeria podia semblar una associació, aparentment sense polèmiques potser més avorrida que abans, igual de convencional com una altre, les persones que vàrem encapçalar aquella etapa ens vàrem esforçar perquè tornés "la normalitat" a l'Associació.

Érem persones que tot i no haver publicat vivíem amb molt entusiasme el fet d'escriure i ens ho creiem. I ens agradava compartir-ho i passar-nos-ho bé. Potser per això, d'aquest grup de persones del que parlo, de seguida "la vella guàrdia", com sempre passa a qualsevol entitat, ens va voler fitxar perquè formessim part del nucli dur, altrament dit "La Junta de l'Associació" i un servidor després del congrés celebrat a la bonica població de Capellades (1997) va passar a ser vocal de l'esmentada Junta i viure d'aprop els neguits, preocupacions de qualsevol Associació que necessita subvencions, ajudes, i viure d'aprop els alts i baixos i crisis internes de qualsevol entitat...

Però també vaig tenir la gran sort de coincidir amb una època molt activa i compartir múltiples recitals, trobades, aplecs, sopars, congressos, i que els meus primers escrits (relats, poemes, articles i cròniques) formessin en més d'una ocasió part del butlletí-revista-fanzine "Lletraferida" i que alguns dels meus contes formessin part de reculls col·lectius fruit de múltiples iniciatives amb Ajuntaments i Editorials.  


3.Els anys de 21 x 21 (2000 - 2003)

De tot plegat un dels projectes més interessants fou l'edició de diversos reculls de contes monotemàtics tal i com anys enrera l'Associació havia fet sobretot amb reculls com "Del camí" publicats per editorials valencianes ja que la connexió de l'entitat amb el País Valencià és tot un món ple d'alts i baixos i curioses històries que ara no explicaré. Com deia aquest primer recull de contes monotemàtics fou publicat per Proa l'any 2000 i els autors foren aplegats sota un nom col·lectiu que fou 21 x 21. La iniciativa va donar molta més projecció a l'entitat i tot que amb Proa només s'editaren dos llibres, després a partir del 2003 tingué continuïtat amb Cossetània edicions. 
Presentació 3r volum (any 2003) de 21 x 21 "Vaig per la vida perdent trens i agafant refredats..." a l'Horiginal (a la imatge l'editor Jordi Ferrer, la secretària de Joventut d'aquell any i l'escriptor Manel Zabala)
Lectura de contes del 3r volum del 21 x 21 a la desaperaguda llibreria Catalònia (15.12.03)
(a la imatge el company i co-autor del llibre David Ventura i el poeta, exajelcià i llibreter de la Catalònia en aquells temps en Jordi Valls)

4.Congrés a l'Alcúdia (2004)

L'ingrés a una feina absolutament absorvent i totalment "full time" del sector turístic va ser el punt d'inflexió per finalitzar una etapa com a membre de les diferents Juntes dels darrers anys. Cal dir que hi va haver un esforç important per buscar relleu i afortunadament quan entràren noves cares i aire fresc, algunes persones decidírem deixar pas a noves generacions. Després de gairebé 8 anys intensos de vida associativa en el congrés celebrat a la població de l'Alcúdia (País Valencià) a l'any 2004, un bon congrés per cert!, vaig decidir finalitzar una etapa.

5.Els darrers anys (2004 - 2010)
Els darrers anys a l'Associació tot i no estar a primera línia vaig mantenir el contacte amb l'Associació a través de la meva assistència en sopars, trobades i altres activitats. I sobretot gràcies a mantenir el vincle i la bon entesa que hi havia hagut amb algunes persones. En els darrers temps la meva presència a l'Associació fou cada vegada més testimonial, gairebé més que soci, n'era un simpatitzant però tot i així encara vaig participar de forma activa en alguna activitat i fins i tot vaig aportar alguns escrits per un "Lletraferida" del 2009.
          (a la imatge dos presidents de la Junta d'aquells anys...en David Jané i la Sandra Comas)
    (a la imatge el desaperagut escriptor i bon amic de l'Associació l'Adrià Chavarría)
(Imatges tradicional sopar abans de Nadal. Restaurant "Orígens 99" Barcelona. Desembre 2005)


   (Imatges tradicional parada de llibres a la Rambla de Barcelona Sant Jordi [23.04.2006])

Curiosament amb pocs anys la mentalitat i els nous temps d'un jove de trenta i escatx amb un de vint-i-pocs havia canviat molt i en els darrers temps vaig insistir en que calia adequar-se als nous temps i calia estar present de forma més activa a les xarxes i internet. Quina funció té o ha de tenir avui una entitat que dóna suport als Joves Escriptors? Anys enrera era fomentar que es pogués visualitzar la seva obra a través d'una publicació en paper però en un moment que tothom a través de portals digitals, blocs i xarxes té més accés a fer visible el seu treball...quin ha de ser el paper d'aquesta entitat? 
Fins i tot en el seu dia li vaig dedicar una entrada en el meu primer blog Nàufrag i Obrer: http://naufragiobrer.blogspot.com.es/2008/12/el-futur-dels-joves-escriptors.html
Un servidor ha viscut el canvi brutal de veure fer fanzines en paper i gairebé artesanals i distribuïts en centres cívics a l'esclat de les noves tecnologies i xarxes. 
En el seu dia li vaig dedicar una entrada en el blog Nàufrag i Obrer: http://naufragiobrer.blogspot.com.es/2008/06/una-presentaci.html

                          (Trobada tertúlia Ateneu juny 2008 amb Xavier Gual sobre el món de l'edició)
                          (Taula rodona del Congrés celebrat el Desembre 2008 a l'Ateneu Barcelonès)
(Imatge Taula rodona Congrés celebrat a l'Ateneu Barcelonès Des.08 amb Carles Molins, un dels fundadors de l'Associació)
                             (L'AJELC recital-presentació-performance a Manresa [març 2009] A la imatge en Jordi López Puig i en Jordi Prenafeta foren dos puntals de l'Associació dels darrers temps)
                                                   (Sant Jordi 2009)
                                       Aquestes notes s'acaben el 2010. Evidentment per edat i per què creia que era una etapa superada i tancada el meu pas per l'Associació ja va acabar fa molt de temps. Tot i que en els darrers tres anys ha coincidit que algún cop m'ha arribat alguna anècdota i informació de l 'Associació gràcies a mantenir el vincle amb algún bon company que encara hi ha estat al capdavant fins fa ben poc; ara ja fa molt de temps que he perdut la noció i el contacte i desconec la situació actual d'una entitat que ja forma part de la meva història literària personal.
                                          ***************
          ANNEX I: ARTICLE PUBLICAT EN L'ESPECIAL "LLETRAFERIDA 25 ANYS D'AJELC (2005)"
Deixeu-me escriure cinc cèntims…

Si vingués  un periodista i em demanés que definés l’A.J.E.L.C. en un o dos mots, francament, se’m faria difícil. Són vint-i-cinc anys de tertúlies, sopars, trobades, congressos, llibres, revistes, lletraferides, gotets d’absenta; vint-i-cinc anys d’alts i baixos, persones i etapes molt diferents, de maldecaps per les subvencions, d’obrir  estranys horitzons cap el País Valencià i les Illes, etc,de mals endèmics com la participació, de persones fugaces, passives, temporals, curioses, interessades, prepotents, però també actives, voluntarioses, perseverants, il·lusionades que han sabut en cada moment prendre el timó de la petita nau que ha sigut l’associació. Perdoneu, si us plau, la llista de tòpics, però és que la realitat supera el tòpic i veient que tot plegat ha estat apunt d’anar-se’n a prendre pel sac més d’un cop, no sé si definir-ho com un miracle…
Em pregunto que va moure a en Carles Molins a posar un anunci al diari en el seu dia, i que ha mogut la gent en tots aquests anys per deixar-se caure per l’associació i que em va moure a mi a deixar-m’hi caure i encara m’hi deixo caure…
Recordo que en prou feines havia escrit quatre contes i un recull de poemes que tenia la necessitat de llegir-los, comentar-los, publicar-los, o simplement que trobés alguna ànima caritativa que volgués escoltar-los… tenia la impressió que estava aprenent moltíssim en el curs de narrativa que estava cursant a la desaperaguda Aula de lletres i el profesor insistia en la necessitat que trobessim aquell ‘espàrring’, és a dir, aquella persona que et fa de contrapunt necesari per tocar de peus a terra i creure’t que allò que escrius no és l’hòstia…
Havia sentit a parlar de Joves Escriptors però tot plegat em feia una mica de respecte, sobretot per la por de trobar-me persones que anessin massa d’intel·lectuals amb vanitats professionals i per sort, no va ser així.
Així doncs m’hi vaig deixar caure dimecres sí, dimecres també en el que el benvolgut secretari Emili Gil va voler anomenar ‘Aplecs Bohemis’ i mentre algunes persones malhumorades dimitien hi fotien el camp de l’entitat, d’altres com jo, encuriosides, teníem la intenció d’estar-hi una temporadeta. D’aquell grupet de persones que va entrar en aquell moment, hem estat al capdavant d’aquesta història els últims sis o set anys (formant part de la junta, els primers anys de forma més activa i els últims de forma més passiva i amb el neguit de trobar un grup de gent que prengui les regnes de la nau, d’una història que a mi, i d’altres persones ens va donar el primer cop de mà per participar en un bon grapat de tertúlies, recitals, trobades, i el més important per aquella persona que comença, la oportunitat de veure publicat algún dels seus textos i que vols que aquella oportunitat que a mi m’ha brindat l’associació també la pugui brindar a d’altres persones)
Recordo de forma entranyable aquells dimecres, perquè quan estàs a cavall entre el final dels estudis i les primeres feines, recordo que encara tenia tot el temps del món per escriure, presentar-me a premis, intercanviar opinions…Però amb el temps un entra de ple en el món del treball i ara em falta temps per totes bandes.
Recordo les paradetes de St.Jordi i la pregunta d’alguna noia estudiant: I vosaltres sou escriptors? (Bé, ja us podeu imaginar que li vàrem contestar)
Recordo de forma entranyable el congrés de Capellades, els recitals tabú al Casal d’Associacions, i la presentació del primer llibre del 21 x 21 “el Contes de Barcelona”, i l’esforç de recopilar articles, fotos i llibres per l’exposicio dels 20 anys a l’Ateneu i després del prolífic any 2000, vingué la davallada del 2001 i l’intent de resorgir del 2002, i l’anar tirant del 2003 i 2004 i el miracle que seguim existint el 2005.
També destacar que potser, per mi, el més reconfortant han sigut els sopars periòdics que hem mantigut amb diferents escriptors des de crítiques veteranes com la Carme Arnau fins a joves que ja tenen una trajectòria remarcable com en Pere Guixà, passant per guionistes amb històries humanes increïbles com l’Albert Espinosa, passant per guionistes televisius amb interessants experiències com en David Plana i evidentment, ex membres de la casa que sempre s’han mostrat ben disposats a compartir un sopar amb nosaltres i que no n’esmento cap per no deixar-me’n cap.
Dels últims anys, per mi, l’anècdota més esperpèntica, va ser la participació en el congrés d’entitats que volien participar en el refotut Forum 2004, organitzat com tots sabeu per l’Ajuntament de Barcelona, que tants cops ens havia donat pel sac.
Vaig compartir una meravellosa tarda de tardor de dissabte amb associacions de sords-muts, amics del Tango, de cardiopaties i altres malalties, d’amics de Gaudí, etc i què hi pintem?, em preguntava. Vaig pensar, tot sigui pel bon camí de l’A.J.E.L.C.
Volia fer-vos cinc cèntims de Joves Escriptors i no sé si ho he conseguit…
Em preguntava el perquè algunes persones es varen deixar caure per l’associació i crec que ja ho sé: per la necesitat d’escriure. Per la necesitat de compartir.

                                                                                                        Gabriel boloix
                                            ANNEX II: Participació en els següent llibres col·lectius (1998 - 2003)

1998 ‘Coloms anònims’ a Riu de somnis. Ajuntament de Sta.Coloma de Gramenet.
1999 ‘L’enigma John Foster’ a Papirs d’aigua. Ajuntament Capellades.
1999 ‘Confraries’ (o la Hªde Coloma i Dovina) a Diagnòstic.Ajuntament Sta.Coloma de Gramenet.
1999 ‘Malson Brut de Mitjanit’ a Quadricromies. Edicions La Vorera.
2000 ‘L’àngel del Portal’ a 21 x 21 Contes de Barcelona. Proa Edicions.
2001 ‘Tempus’ a Poesia 2000. Edicions La Vorera.
2001 Article sobre el 18è congrès de l’A.j.e.l.c. a Breu Hª de l’A.j.e.l.c.Edicions La Vorera.
2002 ‘Estranys en una nit d’aniversari’ a 21 x 21-2001, l’Odissea continua. Proa Edicions.
      2003 ‘Misèries quotidianes (d’un dia d’estiu qualsevol)’ a 21 x 21
                -Vaig per la vida perdent trens i agafant refredats. Cossetània Edicions.


                                              

ANNEX III: Record d'actes i d'activitats memorables 1997 - 2008
                                               1997
8 i 9/11/1997- participació en el 17è congrés de l’A.j.e.l.c. a Capellades

20/11/1997 -participació en les lectures ‘escriptors del segle XXI’ del  C.A.J.BA.

                                               1998
27/02/98 –participació en els actes del 18è aniversari de l’A.j.e.l.c.

31/03/98 – participació en un recital de lectures de l’Ateneu Barcelonès

Abril’98- participació en unes lectures a la Universitat de Barcelona
5/05/98 – participació en la 8a mostra de poesia jove organitzada per l’Agrupació per al foment de la Cultura catalana.
13/11/98- participació en el recital de relats ‘Tabú’ al C.A.J.BA
18/11/98- participació en un recital sobre els drets humans a l’Ateneu Barcelonès.
28 i 29/11/98- participació en el 18è congrés de l’A.j.e.l.c. a Altafulla.

                                               1999
16/02/99 – participació en la quinzena de la poesia al C.C.Torre Llobeta de Barcelona.
Abril’99- presentacions de llibres a Capellades i Barcelona.

18/06/99- participació en el recital ‘Tabú’ (el retorn) al C.A.J.BA

10/10/99 – participació en la 3a trobada de creadors a Caldes d’Estrac

27 i 28/11/99- participació en el 19è congrés de l’A.j.e.l.c. a Planoles.

                                               2000


Febrer’2000- participació en l’elaboració de l’exposició ’20 anys de l’A.j.e.l.c.’

29/03/00 –participació quinzena de la poesia al C.C.Torre Llobeta a Barcelona

5/04/00 – participació en el recital Literatura & Humor a la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.
                             (Publicació Especial Joves Escriptors Suplement Revista Enderrock)

Abril’00- presentacions del ‘Contes de Barcelona’ a Premià de Mar i Barcelona

17/05/00 – participació en el recital homenatge a Martí i Pol al C.C.Torre Llobeta a Barcelona.
17/06/00- participació en la 1a Marató solidària organitzada per Poesia en Acció a l’Ateneu Barcelonès.
24/11/00 – presentació del ‘Contes de Barcelona’ a la Colònia Güell

2 i 3 de 12/00- participació en el 20è congrés de l’A.j.e.l.c. a Barberà del Vallès.

                                               2001
Abril’01- participació en la presentació del llibre ‘Poesia 2000’ a la Llibreria Proa a Premià de Mar.

Maig’01- Jurat del premi de narrativa de l’Escola d’Escriptura i Humanitats/ Ateneu Barcelonès.
21/11/01- assistència en la presentació del llibre ’20 anys de l’A.j.e.l.c.’ a Secretaria de joventut.

                                              2002
Gener- febrer’2002- participació en les tertúlies sopars literaris a Laie organitzades per l’A.j.e.l.c. sobre Brossa, M.M.Marçal, literatura àrab i xinesa. Amb la presència de la Glòria Bordons, la Lluïssa Julià i la Carme Arnau entre altres.
21/02/02 – assistència en la presentació del llibre’2001:l’Odissea continua’ a la Secretaria General de Joventut

22 i 23 de 02/02- participació en la trobada anual de l’A.j.e.l.c. a Sabadell
28/05/02 – participació en la tertúlia- sopar organitzat per l’A.j.e.l.c. a l’Antic Forn sobre Mercè Rodoreda.
14/06/02- presentació del llibre ‘2001: l’Odissea continua’ a la Colònia Güell.
                                   2003 - 2006
28/01/03 – participació a la tertúlia- sopar organitzada als cellers de Sants sobre la pel·lícula ‘Cravan contra Cravan’ amb la presència d’Isaki Lacuesta, Carles Hac Mor i Ester Xargai.

Del gener-febrer 2003 al gener-febrer 2006 assistència esporàdicament als Aplecs Bohemis de Joves Escriptors al ¨Cafè de les Delícies¨ a la Rambla del Raval i als sopars-tertúlies de l’AJELC amb escriptors (Carles Capdevila, Manel Zabala, Pere Guixà, Albert Espinosa, David Plana, Care Santos, Jordi Mata...) al Celler de Sants i al restaurant de l’Ateneu Barcelonès. Assistència i participació al Congrés de l’Alcúdia (maig 2004- País Valencià)

                                2008 (darreres activitats)
10/06/2008: Presentació de llibres i taula rodona tertúlia sobre el món de l'edició i l'autoedició.

20/12/2008:XXVI Congrés de Joves Escriptors Ateneu Barcelonès (tertúlies i taules rodones amb membres històrics de l'Associació)



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Vols efímers (darrer clip!)

Cavalls desbocats (clip destacat!)

Els Posts + Populars

La Granja (sense rebel·lió a)-El post preferit de l'autor

La Granja (sense rebel·lió a)-El post preferit de l'autor
I voldries que tot anés /molt més lent/ esclau d'una vida voraç i absorbent...

Cronologia dels escrits (Dates)

1993-1995 (2) 1998 (2) 1999 (4) 2000 (2) 2001 (2) 2002 (1) 2003 (1) 2007 (1) 2008 (8) 2009 (19) 2010 (30) 2011 (23) 2012 (19) 2013 (49) 2014 (8) 2015 (10) 2016 (9)

Arxiu del blog

 

Copyright © 2010 L'illa del fum All Rights Reserved

Design by Dzignine